Tijdens het maken van de canon sociaal werk werden we erg geholpen door het verschijnen van twee nieuwe boeken over de geschiedenis van het sociaal werk in Nederland. Na vele jaren windstilte op dit gebied, is er nu dus niet alleen de canon, maar ook twee handboeken. Vooreerst hebben we uitvoerig gebruik gemaakt van het boek van Maarten van der Linde (2016, zesde herziene en uitgebreide druk, Basisboek geschiedenis Sociaal Werk in Nederland, Amsterdam: SWP). Dit is chronologisch van opbouw. Daarnaast is er het boek van Jan Bijlsma en Hay Janssen (2008, Sociaal werk in Nederland, vijfhonderd jaar verheffen en verbinden. Bussum: Coutinho). Dat boek is thematisch van opbouw.
Bij elk venster hebben we de lezer voor aanvullende informatie in eerste instantie verwezen naar specifieke delen uit deze twee handboeken. Daarnaast zijn we telkens op zoek gegaan naar enkele kernachtige teksten die meer diepgang over het venster geven. Tenslotte was er telkens ook de zoektocht naar zo oorspronkelijk mogelijk materiaal.
Waar mogelijk hebben we ook teksten digitaal opgenomen, zodat onze tijdrovende (maar plezierige) zoektocht in bibliotheken en antiquarische boekhandels niet door iedereen moet overgedaan worden, en teksten slechts een muisklik verwijderd zijn van hun lezers. Veel boeken die historisch nuttig zijn, zijn niet langer via de boekhandel verkrijgbaar. Enorm handig is daarom de website van de verenigde antiquarische boekhandels.
Enkele werken gebruiken we bij meerdere vensters, en zijn dan ook handig voor wie door de canon enthousiast geworden is over de geschiedenis van sociaal werk en meer wil weten:
Voor wie graag ruimer kijkt dan Nederland en Vlaanderen, is er het themanummer van dat British Journal of Social Work publiceerde in juni 2008 (vol 38, iss. 4) over de geschiedenis van sociaal werk, onder redactie van Caroline Skehill. Wie geen eigen toegang heeft tot het tijdschrift, kan dikwijls via de bibliotheken van universiteiten en hogescholen wel toegang verkrijgen.