Martine Vermandere We zijn goed aangekomen! Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) uitg. ASP (Academic & Scientific Publishers), Brussel, 2010 ISBN 9789054876946 € 25.00 Bestellen |
|
Een bijzonder boeiend stuk sociale geschiedenis is dit, met een sprekende titel. Die verwijst zowel naar de verplichte kaartjes die alle kinderen bij aankomst meteen naar huis dienden te sturen, als het kaartje dat tussentijds naar hetzelfde adres vertrok. Nu met de mededeling dat het opzet geslaagd was: moeder, vader, ik ben zoveel kilo’s aangekomen!
Vanuit hygiënische overwegingen gecombineerd met pedagogische doelstellingen werden Belgische behoeftige kinderen en kinderen uit arbeidersgezinnen voor een paar zomerweken in een vakantiekolonie aan de kust ondergebracht. Vanaf de 19de eeuw konden ze terecht in ofwel een huis van socialistische signatuur ofwel van katholieke, ofwel door de overheid (Nationaal Werk voor Kinderwelzijn) zelf opgezet. En dat was een verschil, vaak in gebouw, maar zeker ook in benadering. Ondanks hun verschillen illustreren de gebouwen echter wel eenzelfde achterliggende strategie: goede lucht, open ruimte en functioneren in gemeenschap. Daarnaast bepaalden de verschillende ideologieën van sociale hygiëne over arbeidersemancipatie tot persoonlijke ontwikkeling, deze unieke organisatie van jeugdvakantie.
Met deze aanpak bood men ook een tegenwicht aan de jeugdbewegingen die met hun kampen vooral jongeren uit de middenklasse aantrokken, op uitzondering dan van de socialistische jeugdbewegingen als de Rode Valken.
Het mooie van deze publicatie is dat ze steunt op verzamelde getuigenissen van volwassenen die dit als kind moesten of mochten ondergaan. Tegelijk is dit ook een zeer degelijk, heel degelijk en uitvoerig gestoffeerd onderzoeksverslag.
Speciale aandacht voor http://www.vakantiekolonies.be/ Beoordeling redactie: |
|