Wil van de Leur Opbouwwerk Archief

BOEKEN & BROCHURES

De Wil van de Leur-bibliotheek
(raadpleegbaar bij de BPSW)

Toen Wil van de Leur zich in 1962 inschreef bij de sociale academie in Eindhoven stond het opbouwwerk nog in de kinderschoenen. Het eerste handboek van Jo Boer was net uit, veel meer was er niet. Maar wat er wel was en verscheen eigende de leergierige student zich gretig toe. Een houding die hij zijn hele arbeidzame leven heeft volgehouden. Het gevolg was dat hij in het bezit raakte van een enorme hoeveelheid boeken, waaronder nagenoeg alle relevante studies, boeken en onderzoeken over opbouwwerk en samenlevingsopbouw. Deze verzameling vormt nu onderdeel van het Wil van de Leur-opbouwwerkarchief en zijn op verzoek in te zien bij de BPSW (mail daarvoor naar: info@bpsw.nl ).

Op deze pagina staat de complete catalogus van de aanwezige boeken en brochures. De chronologische nummering verwijst naar de plaats in de Wil van de Leur-bibliotheek. De verzameling van Wil van de Leur is ter complementering wel nog aangevuld met een aantal recentere uitgaven die zijn gebruikt voor de samenstelling van de Canon samenlevingsopbouw.

Terug naar Hoofdmenu
Overzicht tijdvak: 1957 - 1967
Gemeenschapsorganisatie
1957-01

Murray G. Ross
Gemeenschapsorganisatie
(1957)
Grondbeginselen en theorie
281 pagina's - Sociale Bibliotheek - Van Loghum Slaterus
Murray Ross was hoogleraar maatschappelijk werk in Toronto. De Engelse titel was Community Organization. Tijfdens studiereizen was een Nederlandse delegatie met daarin o.m. Gradus Hendrik en Jo Boer met community projecten in aanraking gekomen. Murray Ross leverde daar in 1955 een eerste systematische beschrijving van die op aandrang van de Amerikagangers in Nederland werd vertaald. In 1960 borduurde Jo Boer daar op voort met het eerste Nederlandse handboek.
De mens in zijn samenleving
1958-01

Ministerie van CRM
De mens in zijn samenleving
(1958)
48 pagina's - Ministerie van CRM
Brochure bij de eerste subsidieregeling voor maatschappelijke opbouw uit september 1958. De brochure schetst de opdracht voor samenlevingsopbouw in dynamisch en senl veranderende tijden, het beschrijft vormen van opbouwwer en het schetst de taak van het ministerie om dit te bevorderen.
Wat is community organization?
1960-01

G. Hendriks, J. Boer en R. Hajer
Wat is community organization?
(1960)
Een korte verkenning
48 pagina's - Kaleidoscoop Flitsen - Academie voor sociale en culturele arbeid
Community Organization raakt vanaf halverwege jaren vijftig in de mode. Er verschijnen handboeken van Murray Ross en Jo Boer. Om de betekenis ook aan een groter publiek kenbaar te maken organiseert de Academie voor Sociale en Culturele Arbeid in Groningen in 1960 een drukbezochte studiedag. De inleidingen van Hendriks, Boer en Hajer zijn in deze brochure afgedrukt.
Maatschappelijk Opbouwwerk
1960-02

J. Boer
Maatschappelijk Opbouwwerk
(1960)
Verkenningen op het gebied van 'Community Organisation' in Nederland
215 pagina's - Sociale Bibliotheek - Van Loghum Slaterus
Jo Boer wordt alom gezien als de grande dame van het Nederlandse opbouwwerk. Als directrice van de Stichting Opbouw Drenthe schreef zij het eerste handboek over opboiuwwerk: Maatschappelijk opbouwwerk. Jo Boer leunde sterk op het gedachtengoed van de Canadees Murray G. Ross. In 1957 in het Nederlands verschenen onder de titel: Gemeenschapsorganisatie. Grondbeginselen en theorie) Boer ziet community organization als ”(…) een proces, waarbij een ’community’ haar behoeften en doeleinden vaststelt, deze ordent en rangschikt, het vertrouwen en de wil ontwikkelt hieraan te werken, de hulpbronnen (interne of externe) daarvoor zoekt, tot actie overgaat en door dit alles te doen de samenwerking in de ’community’ doet groeien.”
Terug naar Hoofdmenu
Ontwikkeld door Rstyle