Wil van de Leur Opbouwwerk Archief

BOEKEN & BROCHURES

De Wil van de Leur-bibliotheek
(raadpleegbaar bij de BPSW)

Toen Wil van de Leur zich in 1962 inschreef bij de sociale academie in Eindhoven stond het opbouwwerk nog in de kinderschoenen. Het eerste handboek van Jo Boer was net uit, veel meer was er niet. Maar wat er wel was en verscheen eigende de leergierige student zich gretig toe. Een houding die hij zijn hele arbeidzame leven heeft volgehouden. Het gevolg was dat hij in het bezit raakte van een enorme hoeveelheid boeken, waaronder nagenoeg alle relevante studies, boeken en onderzoeken over opbouwwerk en samenlevingsopbouw. Deze verzameling vormt nu onderdeel van het Wil van de Leur-opbouwwerkarchief en zijn op verzoek in te zien bij de BPSW (mail daarvoor naar: info@bpsw.nl ).

Op deze pagina staat de complete catalogus van de aanwezige boeken en brochures. De chronologische nummering verwijst naar de plaats in de Wil van de Leur-bibliotheek. De verzameling van Wil van de Leur is ter complementering wel nog aangevuld met een aantal recentere uitgaven die zijn gebruikt voor de samenstelling van de Canon samenlevingsopbouw.

Terug naar Hoofdmenu
Overzicht tijdvak: 1968 - 1978
Sociale technologie
1968-01

dr. M. van Beugen
Sociale technologie
(1968)
en het instrumentele aspect van agogische actie
168 pagina's - Van Gorcum
Na de Tweede Wereldoorlog is steeds meer aandacht gekomen voor sociaal-pedagogisch werk, of zoals het in de jaren zestig ging heten: agogische actie. Van Beugen beschrijft in deze veel gebruikte handleiding de grondbeginselen van dit handelen: planmatig, onafhankelijk, professioneel en samenwerkend tussen dienstverlening en cliëntsysteem. In de jaren zeventig was deze technologische aanpak voorwerp van (politiek-ideologische) kritiek.
Klein bestek van de agologie
1968-02

T.T. ten Have
Klein bestek van de agologie
(1968)
58 pagina's - Wolters-Noordhoff
Losgemaakt uit de pedagogie doet 'agogie' eind jaren zestig dienst als overkoepelende term voor al het handelen ten bate van 's mensen welzijn in de samenleving, van alle doelbewuste acties ter verbetering van bestaande toestanden. Dit geschrift tekent het bestek van alle vormen van agogische arbeid en pleit voor de vorming van een professioneel beroepskader op dit gebied.
Opbouwwerk als een sociaal-agogische methode
1969-01

Ar. A.J. M. van Tienen & Dr. W.A.C. Zwanikken
Opbouwwerk als een sociaal-agogische methode
(1972)
ISBN: 9060012267 - 223 pagina's - Sociale Bibliotheek - Van Loghum Slaterus
Na het eerste handboek van Jo Boer uit 1960 (tweede druk 1968) proberen Van Tienen (dan werkzaam bij het Ministerie van CRM, later eerste directeur van het SCP) en Zwanikken (directeur van het NIMO) in dit boek aan te sluiten bij de opkomende behoefte aan democratisering. Zij menen dat het opbouwwerk daarin een sleutelrol moet spelen. 'Opbouwwerk is', zo schreven ze, 'een methode om de burgerij in bijv. buurt, wijk of stad tot een groter welzijn te brengen door de betrokkenen te laten meedenken, inspraak te geven, te laten participeren en hun zelfwerkzaamheid te bevorderen.'
Opbouwwerk in een industriestad
1969-02

drs. A.C.M. de Kok
Opbouwwerk in een industriestad
(1969)
72 pagina's - Staatsuitgeverij
Onderzoek naar ontwikkelingen in het IJmondgebied (Velsen, Beverwijk, IJmuiden) en hoe het opbouwwerk oude verzuilde verkokeringen overwint en samenwerkt in de Beverwijkse Sociaal Culturele Raad, die intrekt in een monumentaal pand Huize Scheybeeck: 'Centrum voor beraad en ontmoeting'.
Naar een strategie en metodiek voor sociale aktie
1971-01

Piet Reckman
Naar een strategie en metodiek voor sociale aktie
(1971)
ISBN: 906074442x - 167 pagina's - Anthos
In de jaren zestig en zeventig was Piet Reckman de spil van de Sjaloomgroep in Odijk, een brandpunt van kerkelijke vernieuwing, kritische acties en vermaatschappelijking van het geloof. In 1965 begon Reckman les te geven op snmel radicaliserende sociale academie De Horst. Hij liet zich inspireren door de Amerikaanse social actionist Saul Alinsky en Herman Milikowski, de socioloog die al in 1961 de ‘lof der onaangepastheid’ proclameerde. In 1971 publiceerde hij op basis van deze inzichten het veelgelezen boek Naar een strategie en metodiek voor Sociale Aktie.

Saul David Alinsky - organisator tegen onrecht
1971-02

P.C. Janse
Saul David Alinsky - organisator tegen onrecht
(1971)
121 pagina's - NIMO-bulletin 10 - Nederlands Instituut voor Maatschappelijke Opbouw
Op basis van zijn ervaringen met actieve bewonersgroepen schreef schreef Saul Alinsky in 1946 zijn eerste handleiding voor de opbouwwerker: Reveille for radicals. In 1971 kwam daar een vervolg op: Rules for radicals, dat in het Nederlands in 1974 verscheen onder de titel: Dat hoef je niet te nemen! De organisatie van de sociale actie . De belangstelling voor het werk en denken van Salinksy kwam eind jaren zestig in Nederland op. De eerste introductie van zijn werk verscheen in 1971 als NIMO-bulletin 10 van de hand van P.C. Janse, consulent samenlevingsopbouw in Zuid-Holland.
Werken aan de samenleving
1972-01

R.A.E. Goezinne-Zijlman (red.)
Werken aan de samenleving
(1972)
Aspecten van samenlevingsopbouw
ISBN: 9014017812 - 161 pagina's - Sociale en culturele reeks - SAMSOM
Deze bundel kent een aantal opstellen over samenlevingsopbouw met informatie voor praktijkwerkers en studenten over vragen als: hoe verzamel je gegevens van een lokale samenleving, welke veranderingsstrategiën zijn er te gebruiken, hoe zou een instelling voor samenlevingsopbouw moeten functioneren, et cetera.
Andragologie
1972-02

B. van Gent en T.T. ten Have (red.)
Andragologie
(1971)
ISBN: 9014020600 - 319 pagina's - Sociale en culturele reeks - SAMSOM
Een groot aantal auteurs, waaronder A. Nijk, M. van Beugen en L. Mulder, schetst in deel I de wetenschappelijk achtergronden van de andragologie. In deel 2 worden deze toegepast op terreinen als reclassering, vormingswerk, opbouwwerk en gezinstherapie. In het derde deel worden de problemen (weerstanden genoemd!) van het agogisch handelen geschetst.
De faktor macht in het opbouwwerk
1972-03

Roel Vos
De faktor macht in het opbouwwerk
(1972)
44 pagina's - MIMO-cahier 12 - NIMO
De rol die het opbouwwerk vervult in processen van sociale verandering bezien vanuit de vraag naar machtsverhoudingen. Kan het opbouwwerk bijvoorbeeld bijdragen aan macht tegen de overheid als zij door die overheid wordt gesubsidieerd? Bespreking van technieken om de macht te beïnvloeden.
Samenlevingsopbouw, een open aanbod
1972-04

Directie samenlevingsopbouw CRM
Samenlevingsopbouw, een open aanbod
(1972)
55 pagina's - Ministerie van CRM
Brochure waarin het ministerie tekst en uitleg geeft van de subsidieregeling uit 1972 die samenlevingsopbouw moet stimuleren. Hoofdstukken over: territoriaal opbouwwerk, opbouwwerk in bijzondere situaties, categoriaal opbouwwerk en accommodaties.
Vorming van welzijnsbeleid
1972-05

Bram Peper
Vorming van welzijnsbeleid
(1972)
Evolutie en evaluatie van het opbouwwerk
ISBN: 90 6009 040 3 - 384 pagina's - Boom
Midden in de periode dat het opbouwwerk groeit, komt de jonge socioloog Bram Peper met een kritische evaluatie van het opbouwwerk. Peper ziet een beleidsveld institutionaliseren en heeft zo zijn twijfels of daarmee ook echte democratische processen versterkt worden. Zijn proefschrift wordt hem op de ministeriële afdeling die verantwoordelijk is voor de samenlevingsopbouw. Hoge ambtenaar Klaas Jansma telt maar liefst vijftig fouten in Pepers proefschrift.
Andragologie in blauwdruk
1973-01

T.T. ten Have
Andragologie in blauwdruk
(1973)
ISBN: 9001374743 - 228 pagina's - H.D. Tjeenk Willink Groningen
Tonco ten Have is de aartsvader van de andragologie in Nederland. In dit bakent hij de andragologie als waardengebonden wetenschap af ten opzichte van andere sociale wetenschappen (zoals pedagogiek), geeft hij een historisch overzicht, een wetenschapstheoretische verantwoording en een analyse van het object van onderzoek. Naarmate het boek vordert wordt het concreter.
Sociale actie
1973-02

dr. A.J.M. van Tienen (red.)
Sociale actie
(1973)
een moderne passie
ISBN: 9060012321 - 212 pagina's - Sociale Bibliotheek - Van Loghum Slaterus
Begin jaren zeventig is sociale actie in. Overal komen mensen in beweging. In deze bundel proberen twaalf auteurs dit nieuwe verschijnsel te duiden. Naast Van Tienen zijn dat onder meer H. Brentjens, W. Zwanikken, Anton Hendriks, Piet Reckman, Saul Alinsky, G. Maatman, Hedy d'Ancona, Joost Smiers en Wouter Gortzak.
Sociale aktie
1973-03

A. Hendriks
Sociale aktie
(1973)
Brandstof voor buurtwerk
ISBN: 9014021135 - 285 pagina's - Sociale en culturele reeks - SAMSOM
Onderzoek naar de betekenis van sociale aktie voor het teweegbrengen van veranderingen in het leefmilieu in wijken en buurt. In het bijzonder gaat om de rol van buurtwerkers. Voorbeelden komen van buurtacties in Rotterdam.
Opbouwwerker en stadsvernieuwing
1973-04

Theo Bruyns, Joop Lops, Jacques Smit &Johan Frieswijk (eindredactie)
Opbouwwerker en stadsvernieuwing
(1973)
109 pagina's - NIMO-brochure 3 - Nederlands Instituut voor Maatschappelijke Opbouw
Onderzoek naar de rol van het opbouwwerk in stadsvernieuwing. Het blijkt dat zij zelf het initiatief nemen om bewoners te organiseren. Dat kan leiden tot conflictsituaties met de eigen organisatie die bang is voor een moeizame relatie met de subsidiërende overheid.
Bellemmerde kansen
1974-01

Joop Simonse
Bellemmerde kansen
(1974)
Sociologie van de volksbuurt
ISBN: 90 14 02335 9 - 328 pagina's - Sociale en culturele reeks - SAMSOM
In de jaren zeventig veel gelezen sociologisch standaardwerk over veranderende volksbuurten. De volksbuurt als subcultuur. Maar ook als gebied waar alle problemen samenkomen, waaronder de snelle groei van 'buitenlandse werknemers'. Het boek richt zich in het derde en laatste deel op verschillende soorten welzijnswerkers die in volksbuurten aan de slag gaan.
Bouwen aan de buurt
1975-01

Carolien Magnus
Bouwen aan de buurt
(1975)
Een werkboek voor buurtwerkers
ISBN: 901402407x - 200 pagina's - Sociale en culturele reeks - SAMSOM
Aan de hand van drie gedetailleerd beschreven buurtwerkprojecten (Buurtwerk Kerkrade, St Opbouw Zuid-Beveland en Buurthuis de Banne in Amsterdam-Noord) wordt het methodisch handelen van het buurtwerk beschreven en in kaart gebracht, en van een theoretisch kader voorzien.
Werken aan de wijk
1975-02

B. Bode, I. van Breugel, H. van Dijk, H. Land & T. Visser
Werken aan de wijk
(1975)
Een onderzoek naar de ontwikkeling van Amsterdamse wijkcentra
72 pagina's - Raad voor Maatschappelijk Welzijn Amsterdam
Over de rol van wijkcentra in wijken waarin steeds meer bewonersgroepen actief worden. Onderzoek naar het functioneren van wijkcentra in de Jordaan, Oud-West en Buitenveldert.
Welzijnswerk en welzijnspolitiek
1975-03

Max van den Berg, Bert Boer, Marius Ernsting, Tineke Visser e.a.
Welzijnswerk en welzijnspolitiek
(1975)
144 pagina's - Pegasus
Auteurs doen de CPN-standpunten uit te doeken, waarmee de partij zich verzet tegen de afbraakpolitiek (bezuinigingen) op het welzijnswerk en aansluiting probeert te zoeken bij de progressieve beweging van welzijnswerkers. Reden waarom de CPN tegen de Knelpuntennota en voor het (ooit door christelijke partijen gedomineerde) particuliere initiatief is: dat is overgenomen door progressief denkende professionals.
Opbouwwerk en democratie
1977-01

E. Voogd, A. van Osten & B. van Hoeij
Opbouwwerk en democratie
(1977)
80 pagina's - Humanitas
Brochure waarin opbouwwerk wordt gezien als een democratische voorziening. 'Het steunt groepen mensen die ene bepaald maatschappelijk probleem te lijf willen, het bevordert de meningsvorming, tracht niet bij voorbaat mensen met uiteenlopende gedachten tot een compromis te brengen en bevordert zo een levende, pluriforme democratie.'(p.70)
Maatschappelijke achterstelling
1978-01

Raf Janssen (red.)
Maatschappelijke achterstelling
(1978)
Praktijkervaringen van welzijnswerkers
ISBN: 901402679x - 262 pagina's - Sociale en culturele reeks - SAMSOM
Uit praktijkverhalen uit maatschappelijk werk, club- en buurthuiswerk, vormingswerk en onderwijs wordt duidelijk dat 'kiezen voor kansarmen' consequenties heeft voor de politieke opstelling, voor de organisatiestructuur en de methodiek van het welzijnswerk. Bijdragen van o.m. Piet Willems, Arie Besteman, Hans Stevense en Raf Janssen.
Socialistische Welzijnspolitiek
1978-02

Wiardi Beckman Stichting
Socialistische Welzijnspolitiek
(1978)
Een handreiking voor lokaal en provinciaal beleid
ISBN: 9026705646 - 98 pagina's - WBS-cahier - Wiardi Beckman Stichting / Kluwer
Tegen de achtergrond van de decentralisatie van welzijnsbeleid waartoe de regering Den Uyl heeft besloten geeft de WBS een handreiking hoe je lokaal een samenhangend welzijnsbeleid kunt organiseren dat aansluit bij behoeften en vragen van burgers. En bij kan dragen aan maatschappelijke vernieuwing.
New trends in social welfare policy in the Netherlands
1978-03

Dr. G. Hendriks
New trends in social welfare policy in the Netherlands
(1978)
ISBN: 9012022347 - 90 pagina's - Ministerie van CRM
Een verzameling van toespraken en papers van Gradus Hendriks tussen 1975 en 1977. Hij schetst cijfermatige achtergronden van het Nederlandse welzijnsbeleid, gaat in op de rol van gemeenten, schets de uitdagingen van opbouwwerk en schetst nieuwe perspectieven voor vrijwilligerswerk.
Terug naar Hoofdmenu
Ontwikkeld door Rstyle