Wil van de Leur Opbouwwerk Archief

BOEKEN & BROCHURES

De Wil van de Leur-bibliotheek
(raadpleegbaar bij de BPSW)

Toen Wil van de Leur zich in 1962 inschreef bij de sociale academie in Eindhoven stond het opbouwwerk nog in de kinderschoenen. Het eerste handboek van Jo Boer was net uit, veel meer was er niet. Maar wat er wel was en verscheen eigende de leergierige student zich gretig toe. Een houding die hij zijn hele arbeidzame leven heeft volgehouden. Het gevolg was dat hij in het bezit raakte van een enorme hoeveelheid boeken, waaronder nagenoeg alle relevante studies, boeken en onderzoeken over opbouwwerk en samenlevingsopbouw. Deze verzameling vormt nu onderdeel van het Wil van de Leur-opbouwwerkarchief en zijn op verzoek in te zien bij de BPSW (mail daarvoor naar: info@bpsw.nl ).

Op deze pagina staat de complete catalogus van de aanwezige boeken en brochures. De chronologische nummering verwijst naar de plaats in de Wil van de Leur-bibliotheek. De verzameling van Wil van de Leur is ter complementering wel nog aangevuld met een aantal recentere uitgaven die zijn gebruikt voor de samenstelling van de Canon samenlevingsopbouw.

Terug naar Hoofdmenu
Overzicht tijdvak: 1979 - 1989
Bewonersparticipatie
1979-01

Wouter Turpijn & Henk Veenema
Bewonersparticipatie
(1979)
ISBN: 9789060015322 - 196 pagina's - Sociale Bibliotheek - Van Loghum Slaterus
Over het aandeel van bewoners in de totstandkoming en instandhouding van woningen en woonomgeving. Gericht op nieuwbouw, stadsvernieuwing en beheer van woongebieden. Met oog voor de positie van verschillende partijen in de besluitvorming.
Perspectieven van het opbouwwerk
1980-01

Wil van de Leur, Harry Broekman, Jan Mul, Henk Bezemer en anderen
Perspectieven van het opbouwwerk
(1980 )
230 pp. pagina's - Tijdschrift voor agologie, jrg. 9, mei/augustus 1980 - BOOM
Aan de vooravond van het drukbezochte congres Opbouwwerk methodiek & emancipatie in september 1980 in Utrecht maken een aantal vooraanstaande opbouwwerkauteurs de balans op en schetsen zij perspectieven voor het opbouwwerk.
Terug naar de mensen
1980-02

Dr. G. Hendriks
Terug naar de mensen
(1980)
Poging tot een nieuwe benadering
18 pagina's - Ministerie van CRM
Reden van Gradus Hendriks, directeur-generaal maatschappelijke ontwikkelingen op het ministerie van CRM, ter gelegenheid van de uitreiking van de Rene Sand-onderscheiding.
Stadsveroudering en stadsvernieuwing
1980-03

Léon Deben & johannes van der Weiden
Stadsveroudering en stadsvernieuwing
(1980)
Een sociologische trendstudie
ISBN: 90 6001 647 5 - 224 pagina's - Van Loghum Slaterus
Auteurs behandelen achtergronden van stadsverval en bestuderen processen van stadsvernieuwing, waarbij zij als sociologen oog hebben voor de verhoudingen tussen betrokken partijen. Zij bieden een overzicht van trens. En zoeken naar een rol van sociale wetenschappers in het proces. Boek bevat overzicht van relevante literatuur over stadsvernieuwing.
Sttad, wie doet je wat?
1981-01

Yap Hong Seng
Sttad, wie doet je wat?
(1981)
Beschouwingen over buurt- en stadsvernieuwing
ISBN: 90 12 03629 1 - 96 pagina's - Staatsuitgeverij
Steden piepen en kraken in de jaren zeventig. Grote delen zijn verouderd, nieuwe bevolkingsgroepen roeren zich, beleid stuit op weerstand. Dit boek geeft een overzicht van al deze ontwikkelingen en vraagt zich af wat er moet gebeuren om weer greep op de stad te krijgen zodat zij geordend de toekomst tegemoet kan treden. Mooi overzicht van historische ontwikkelingen.
De strijd om de community
1981-02

Wim van Rees (red.) Bijdrage vna o.m. Paul Kuypers, Ied Guinée
De strijd om de community
(1981)
Over de betekenis en toepassing van nieuwe Engelse opbouwwerkpraktijken
ISBN: 90 6001 7390 - 269 pagina's - Margecahier 3 - Van Loghum Slaterus
Meer dan in Nederland gaan in het Engelse communiy-work theorie en praktijk samen. De praktijken zijn ook politieker en radicaler. Deze bundel onderzoekt het community werk in Engeland aan de hand van projecten en beschouwingen. Onder meer teksten van David Thomas.
Opbouwwerk in de praktijk
1982-01

Paul Henderson & David N. Thomas
Opbouwwerk in de praktijk
(1982)
ISBN: 9060017021 - 384 pagina's - Sociale Bibliotheek - Van Loghum Slaterus
Toonaangevend handboek van de hand van twee boegbeelden van het community development in het Verenigd Koninkrijk. Zij schilderen in dit boek praktisch en theoretisch het opbouwwerkproces aan de hand van negen stadia, waarbij zij how-to-do-vragen centraal stellen. Het is een praktisch en methodisch handboek, dat in Nederland lange tijd (tot begin jaren negentig) heeft ontbroken.
Verslag kongres Opbouwwerk, methodiek & emancipatie
1982-02

Eric van Bavel &Henk Bezemer
Verslag kongres Opbouwwerk, methodiek & emancipatie
(1982)
25 en 26 september 1980
120 pagina's - Instituut voor pedagische en andragogische wetenschappen Utrecht
Verslag van een roemrucht congres waarin de verschillende opbouwwerkscholen tegen elkaar opbotsten. De marxistische maatschappijverbeteraars versus de pragmatische bewonersondersteuners. Lezingen van o.m. Henk Bezemer, Wil van de Leur, Wim van Rees, Wolfgang Beck en Gert Jongetjes
Opbouwwerk in de tachtiger jaren
1983-01

Andries de Jong, Paul Kuypers en Theo Schuyt (red.)
Opbouwwerk in de tachtiger jaren
(1983)
ISBN: 90 6665 004 4 - 152 pagina's - Opbouwwerkreeks - Stichting Welzijns Publicaties
Publicatie n.a.v.congres eind 1982 van de Nederlandse Organisatie van Welzijnswerk over de toekomst van het opbouwwerk tegen de achtergrond van het opkomend no-nonsense-(bezuinigings)beleid van het kabinet-Lubbers I.
Opbouwwerk in vrouwenhanden
1983-02

Carla Biemand, Marianne van den Boomen, Lenie Janssen
Opbouwwerk in vrouwenhanden
(1983)
ISBN: 90 6665 005 2 - 213 pagina's - Opbouwwerkreeks 2 - Stichting Welzijns Publicaties
Opbouwwerk was aanvankelijk vooral een mannenberoep. Maar feministisch geïnspireerde probeerde daar verandering in te brengen. Niet alleen doordat er meer vrouwen opbouwwerker zouden worden, maar ook omdat het anders opbouwwerk zou zijn. Andere omgangsvormen, ander benaderingen, andere doelgroepen. Zie ook het venster Opbouwwerk in vrouwenhanden in de Canon samenlevingsopbouw.
PPM - een lopend dossier
1985-01

Harry Broekman & Koos Vos (red.)
PPM - een lopend dossier
(1985)
11 jaar Probleem Project Methode in het opbouwwerk
132 pagina's - Werkplaats Opbouwwerk Noord-Nederland (WONN)
Over de Probleem-Project-Methode (PPM), die in 1974 door Arie Besteman werd beschreven is in opbouwwerkkringen in de jaren zeventig heel wat afgediscussieerd. Vooral marxistisch georiënteerde opbouwwerkers vonden de methode te vrijblijvend, ja apolitiek. In deze bundel wordt op basis van praktijkervaringen nuchter terug gekeken op de waarde van de PPM. Het boek maakt deel uit van een dossierdoos waarin met daarin alle mogelijke artikelen en beschouwingen over de PPM. Deze dossierdoos (opgenomen als archiefdoos 13) is door Koos Vos geschonken aan dit Wil van de Leur-opbouwwerkarchief.
Maatschappelijke ontwikkelingen
1985-02

Maatschappelijke ontwikkelingen
(1985)
Bibliografie van dr. G. Hendriks bij afscheid ministerie WVC
36 pagina's - Ministerie WVC
Inventarisatie en beschrijving van alle artikelen, lezingen, beschouwingen en interviews van Gradus Hendriks tussen 1949 en 1983. Als directeur op de ministeries van CRM en WVC was hij een aanjager en pleitbezorger van samenlevingsopbouw.
De staat van de stadsvernieuwing
1985-03

Gerard de Kleijn
De staat van de stadsvernieuwing
(1985)
ISBN: 9070449079 - 273 pagina's - Proefschrift in eigen beheer
Gerard de Kleijn, hoofd inspraak begeleiding bij de dienst Volkshuisvesting in Rotterdam, beschrijft in dit proefschrift de Rotterdamse stadsvernieuwingspraktijk, in het bijzonder de bouwen-voor-de-buurt-aanpak. Zijn conclusie is ronduit positief: bouwen-voor-de-buurt is een superieure aanpak, zeker vanuit het perspectief van bewoners. Maar er zijn wel bedreigingen: voor bewoners komt de strijd voor betaalbare woonlasten vaak neer op een uitputtingsslag die de duurzaamheid van hun organisaties aantast.
Netwerken - hun betekenis voor opbouwpraktijken
1985-04

Koos Vos, Wim van Rees, Piet Winkelaar e.a.
Netwerken - hun betekenis voor opbouwpraktijken
(1985)
ISBN: 90 6665 011 7 - 112 pagina's - NIMO-reeks 2 - Uitgeverij SWP
in de jaren tachtig komt in het sociale domein het begrip netwerk op. Als een verbinding tussen mensen die niet per definitie gebiedsgebonden is. In deze NIMO-bundel gaan meerdere auteurs op zoek naar wat netwerktheorieën voor het opbouwwerk kunnen betekenen
Terug naar Hoofdmenu
Ontwikkeld door Rstyle